Vallan vartijat II

Anne Purhon näyttely Vallan vartijat II, (26.7. – 8.8.2021) vie katsojan kauas antiikin tarinoihin ja historian mahtimiesten palatseihin. Kyseessä on valta ja sen vartijat. Valtaa vartioivat kiviset muurit ja niiden mahtipontiset kolkuttimet, uhmakkaat leijonaveistokset, mikseivät myös pelottavat Medusat. 

Anne Purhon teosten maailma on Italiassa, jossa näitä ikivanhoja vallan merkkejä on vielä runsaasti jäljellä, rakennuksissa, patsaissa, suihkulähteissä… Mahtava historia elää sulassa sovussa nykyajan kanssa.

Tutkielma San Marcon leijonasta Veronassa (2021)
Tutkielma Firenzen Palazzo Pittin suihkulähteen leijonasta (2021)

Purhon maalaustekniikka on vaativa, sillä kaikki yksityiskohdat esitetään tarkoin, suhteet, värit. Voi vain aavistaa, miten paljon aikaa yhden pienenkin työn tekeminen on vaatinut. Tulos on vaikuttava. Vaikka kiviset veistokset eivät väreillä koreile, Purho on osannut hienolla tavalla myös käyttää värejä ja kuvata valon ja varjojen leikkiä kivisillä kuvillaan. Paitsi piirustustaitoa, se edellyttää myös perspektiivin hallintaa. Näyttely tarjoaa katsojalle kiinnostavan näkökulman maailmanhistoriaan ja antiikin tarinamaailmaan.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi