Horisontti näyttely

Horisontti (24.11. – 6.12.2020) on AKVART gallerian uusi näyttely. Taiteilijat Guy Hellström, Marjatta Kantola, Anne Kimiläinen, Ritva Lappalainen, Jussi Seppälä ja Terhi Tammila tekivät Satu Kiljusen johdolla maalausretken Kökarille, ja tulokset ovat jännittäviä, jopa mieltä avaavia. Kökar on vanha luostarisaari keskellä merta. Se kalliot ovat miljardeja vuosia vanhoja, horisontti, kalliota, merta ja lintuja. Ympäristö on kiehtovan karu ja jokainen taiteilija on kohdannut sen vähän eri tavoin. Marjatta ja Terhi ovat luoneet sarjan akvarelliveistoksia; kolmiulotteisuuskin on mahdollisuus. Anne Kimiläinen taas on maalannut vahvoja indigon sävyisiä rantakallio- ja haahkatutkielmia, jotakin Kökarin ytimestä.

Anne Kimiläinen: ’Yksikään ihminen ei ole saari’ (2020)

Ritva Lappalaisen teokset kuvaavat saaren nykyisyyttä: kaislikot, elävä meri, rannan venevajat ovat Kökarin ominta maisemaa. Terhi Tommila taas on innostunut ylittämään rajat ja säännöt. Kaikki on mahdollista sille, joka osaa. Guy Hellströmin kalliot ja meri elävät vuorokauden eri aikoina, eri väreissä valon mukaan. Harmonisia ja raikkaita töitä. Marjatta Kantolan lähtökohta on valkoinen käärme, ja aiheet jatkuvat minimalistisina: yksi syyskuinen, jo vähän nuutunut auringonkukka. Taiteilija seuraa sen elämää kaamokseen saakka ja kaiken päättää Horros, käärmeen talvi. Yllättävin kaikista on Jussi Seppälä, joka on tehnyt hauskan Olento-sarjan. Olennot muistuttavat tunne-elämältään ihmisiä, mutta enpä uskalla arvailla enempää. Viikko horisonttia tarkkaillen on synnyttänyt paljon kiinnostavaa.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi