15.11.2021 — 28.11.2021

Koloryhmä

Taivasalla

Koloryhmän 40-v juhlanäyttely

KOLORYHMÄ on nimeään myöten saanut alkunsa Konginkankaan Käpykolosta. Ryhmä syntyi elokuvaohjaaja Mikko Niskasen erämaa-ateljeessa kesällä 1981 pidetyn kuvataideleirin aikana. Keski-Suomen läänin taidetoimikunnan järjestämän kuvataideleirin opettajina olivat taidemaalarit Ulla Rantanen ja Jaakko Sievänen. AKVART Gallerian näyttely mahdollistaa tärkeän retrospektiivisen tarkastelun omaan tekemiseen 40 vuoden ajalta. 

Kolohenkinen pienryhmä muotoutui erityisesti edesmenneen jämsänkoskelaisen Reijo Reimanin innostamana. Syntyi halu jatkaa säännöllisiä viikonloppuleirejä keväisin ja syksyisin ja 7-10 päivän kesäleirejä. Reijo vei meidät Koskenpään Rantapirttiin, jossa leirien lisäksi pidimme useita näyttelyitä. Kartamme järjestäytymistä. Vapaasti organisoituvassa toiminnas- sa yhdessä päätetään leirikohteista. Olennaista on keskinäinen kritiikki. 

Akvarelliopetuksemme keskeinen hahmo on jämsäläinen taidemaalari Erkki Hirvelä. Kesällä 2020 menehtynyt Erkki toimi lähes 30 vuoden ajan Koloryhmän jäsenenä pitäen samalla opetustuokioita akvarellimaalauksen perusasioista aina alkusommittelusta kehystämiseen asti. Oman minän tuli olla läsnä. Kokemusläheisesti perehdyimme viivan, värin ja muodon yhteispeliin ja siveltimen käyttöön kuivalla ja kostealla paperilla. Paperin laatu oli jatkuvan keskustelun aihe. Eri yhteyksien kautta ryhmässämme vieraili edesmennyt taidemaalari Carl Wargh, jolta niin ikään saimme vaikutteita tilan käyttöön ja piirtämisen merkitykseen osana akvarellimaalausta. Koloryhmään kuuluu sekä ammattilaisia että kuvataiteen harrastajia. 

Taivasalla on vaellettu aina itäisen Suomenlahden saaristosta Enontekiön ja Inarin erämaamaisemiin, länsirannikon Ohtakarin hiekkadyyneiltä itärajalle Möhköön ja Verlan ruukkimiljööstä Imatran koskelle. Keski-Suomessa olemme viipyilleet järvimaisemissa. Maisemamaalaus on tunnusomaista Koloryhmälle. Korpilahden Putkilahden koulu on vakiintunut kevät- ja syysleirien kokoontumispaikaksi, jolloin myös asetelmat saavat siveltimet liikkeelle. Isompi ja pienempi koloporukka on matkannut Haapsaluun, Karjalan Venehjärvelle, Toscanaan, Sisiliaan, Itä-Pyreneille ja Pohjois- Portugaliin. 

Koloryhmä on täydentynyt uusilla jäsenillä kuluneen 40 vuoden aikana. Akvarellimaalauksen ohella grafiikka, keramiikka ja pronssivalu ovat osan kiinnostuksen kohteena, myös öljyvärimaalaus, jota oli alussa eniten. Ryhmänäyttelyt ja näyttelyt yksin tai toisen kololaisen kanssa ovat koulineet silmää näytteillepanossa. Taivasalla- näyttelyn kuraattorina toimii Koloryhmän jäsen taidekriitikko Hannu Castrén. 

Näyttelyn taiteilijat:

Marjo Autio-Hiltunen, Hannu Castrén, Hannele Enervi-Niemelä, Erkki Hirvelä, Eila Hokkanen, Liisa Kovala, Mervi Leijala-Marttila, Ulla Partanen, Ulla Tulonen, Pirkko Tuokko ja Carl Wargh 

Lisäksi Koloryhmään kuuluvat:

Lasse Hämekoski, Pertti Kalin, Juhani Kolari, Raili Lappi ja Raija Mutanen