4.12.2018 — 16.12.2018

Jorma Wartiovaara

Näin, näinkin näin

Vaikka taiteellinen ilmaisu kupli pinnan alla jo nuorena, vei Jorma Wartiovaaran tie lääketieteen opintojen kautta tutkijaksi. Kun aikaa kuvataiteelle alkoi löytyä 1980-luvulla, toivat opinnot ja työelämä vaikutteita Wartiovaaran teoksiin: tutustuminen ihmisen anatomiaan jatkui mielenkiintona elävän mallin piirtämiseen, ja kehitysbiologin tarkkanäköiset, elämää solutasolla tutkineet silmät jatkoivat orgaanisten muotojen tutkimista myös taiteen kautta.

Wartiovaara on kokeillut ja käyttänyt vuosikymmenten varrella monia eri tekniikoita. Croquis-teoksia on syntynyt lyijykynällä, liidulla ja kiinantussilla. 1990-luvulla taiteilija innostui grafiikasta. Vuosien varrella Wartiovaara on kastanut siveltimensä yhtä lailla niin öljy- akryyli-, guassi- kuin vesiväreihinkin.

Näyttely Näin, näinkin näin esittelee Jorma Wartiovaaran teoksia neljän vuosikymmenen varrelta, 80-luvulta tähän päivään. Teosten aiheet ja tekniikka vaihtelevat, sillä maailmassa riittää näkemistä, ihmismielessä fantasiaa ja taiteilijalla mielenkiintoa erilaisiin teosten toteuttamistapoihin. Teoksia yhdistävänä tekijänä voi kuitenkin nähdä kiinnostuksen luontoon – ihminen mukaan luettuna – ja rajapintoina toimiviin linjoihin, jotka saattavat olla samaan aikaan sekä voimakkaita että herkkiä.