28.1.2019 — 10.2.2019

Palermon maalarit

Dipinto a Palermo ottobre 2018

Taiteilijat: Marina Basdekis, Päivi Häkkilä, Paula Järvinen, Eeva-Liisa Kainulainen, Riitta Kärkkäinen, Assi Liikanen, Anja Meri, Ritva Rautakoski, Kerstin Sevón, Johanna Sipiläinen ja Jorma Wartiovaara

Ryhmämme on innostunut ’matkamaalauksesta’. Tällä kertaa valitsimme Sisilian tutkimuksiemme kohteeksi. Majoituimme Palermoon ja teimme retken Cefaluun. Maalauskohteiksi valikoitui lopulta ihana meri ja satama veneineen, salaperäiset kaupunkikujat, puistojen huikeat ficukset, jopa kapusiinimunkkien katakombit tarjosivat maalattavia elämyksiä.

Olemme hullaantuneet vesiväreihin. Taiteilijauramme olemme kukin tahoillamme aloittaneet öljy-, akryyli- ym. työskentelyllä, mutta akvarellimaalauksessa värin ihanan tahattomat liukumat ja karkailut ihastuttivat ja houkuttelivat kokeilemaan. Hakeuduimme aikaa myöten Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen jäseniksi ja osallistuimme sen järjestämille kursseille oppia hakemaan. Tässä nyt olemme yhteisessä näyttelyssä, akvarellissa kyynärpäitä myöten. Olemme ottaneet vastaan akvarellihaasteen ja lähteneet etsimään tietä vesivärin ytimeen – sillä tiellä tässä ollaan!

Olemme keskittyneet hiomaan tekniikkaamme mahdollisimman keveäksi ja yritämme ymmärtää akvarellin omaa laatua ja vaatimuksia. Pidämme haasteista ja kompuroinnista villin, kahlitsemattoman vesivärin kanssa. Veden ja pigmentin yhteistyöstä pulppuaa tälle taidemedialle erityisen nautittavia mahdollisuuksia sisällön manifestointiin.

Akvarellissa on huumoria ja se antaa mukavaa, sattumasta syntyvää rosoa kuulakkaille pinnoilleen.

Palermo on antanut meidän kokea värien suuruuden ja hiljaisuuden vaihtelevin tuntein, mutta aina rehellisesti.
Kun annamme värille tilaa, väri antaa helposti sisällöllisiä merkityksiä.

Joskus tapahtuu niinkin, että muotojen runsaus, värien syvyys, pienten detaljien kauniit sikermät irtaantuvat viitekehyksistään ja alkavat toimia symboleina suuremmille totuuksille, antavat jopa mahdollisuuden kokea jotakin siitä, mikä taiteessa on sakraalia.

DIPINTO A PALERMO on ollut meille ihana kulttuurikokemus. Ihanaa yhteisöllisyyttä eri tavoilla. Alleviivaamme akvarellin taipuisuutta matkamaalarin kaveriksi.

Mille Grazie a tutti voi!