18.4.2023 — 30.4.2023

Johanna Sipiläinen, Ulla-Riitta Mankki

Arkkitehdit vapaalla

Yhteisnäyttely

Johanna Sipiläinen ja Ulla-Riitta Mankki

Tutustuimme toisiimme vuonna 1995 arkkitehdeille järjestetyllä puurakentamiskurssilla.  Elettiin rakennusalan lama-aikaa.  Myöhemmin, vuoden 2015 aikoihin, huomasimme seuraavamme toistemme maalauksia sosiaalisessa mediassa.  Tästä syntyikin lopulta ajatus yhteisen näyttelyn pitämisestä Akvart galleriassa. 

Luonnoskirja on ollut kameran lisäksi mukanamme arkkitehtuuriekskursioilla ja lomamatkoilla.  Olemme molemmat tahoillamme myös osallistuneet erilaisille järjestetyille maalausmatkoille ja -kursseille.  

Maalauksissa luonnollisesti esiintyy paljon rakennuksia ja rakennettua ympäristöä mutta myös rakentamatonta luonnonympäristöä. Teokset ovat enimmäkseen syntyneet alusta loppuun ulkoilmamaalauksina, mutta osa on toteutettu myöhemmin pöydän ääressä luonnoksesta, muistista tai kameralla otetusta valokuvasta. 

Luonnonympäristöjä on tarkasteltu eri näkökulmista: vuodenaikojen eri valaistuksista, mutta myös ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutuksesta maisemaan. 

Suurimman osan teoksista olemme maalanneet kumpikin itseksemme vapaa-aikana, mutta mukaan on valittu myös teoksia maalauskursseilta. 

Ulla-Riitta on halunnut kuvata elämyksiä omassa kotiympäristossä, mutta myös matkoilla lähelle ja kauemmaksikin. 

Johanna on inspiroitunut kierrättämään ¨hylättyjä¨ maalauksia tekemällä näistä kollaaseja.  Ensimmäiseen sommitelmaan hän sai aiheen isoäidin tekemistä raanuista. 

Teoksia:

Johanna Sipiläinen: Kontionkadun vanha koivu
Johanna Sipiläinen: Kevät tanssii II
Johanna Sipiläinen: Raanu
Ulla-Riitta Mankki: Matkalla Seurasaareen
Ulla-Riitta Mankki: Pelargonia
Ulla-Riitta Mankki: Etelän hedelmä