13.3.2018 — 25.3.2018

Ryhmänäyttely

Aallon tehtaan varjossa

Taiteilijat: Dessa Jääskeläinen, Lauri Jääskeläinen, Soili Kajaste, Tapani Kajaste, Anu Mansikka, Kristiina Pyykönen, Tuula Revell, Anna Saijonmaa, Désirée Söderlund

Asuimme viime kesänä viikon päivät Sunilan selluloosatehtaan johtajan asunnossa Kantolassa. Kantola on Alvar Aallon suunnittelema samoin kuin tehdas ja Sunilan asuinalue. Tehtaan ja asuinalueen ympäristökokonaisuus on valtakunnallisesti merkittävä. Sunila on myös osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa.

Viikon mittaan tutustuimme Kantolaan, sen interiööriin, sulfaattiselluloosatehtaaseen sekä asuinalueen rakennuksiin ja maisemaan kulkien, kuvaten ja maalaten. Laajensimme havainnoinnin piiriä Popinniemeen, Hallaan ja Tiutiseen. Teimme myös maalausretken Tammion saareen. Kuva Sunilan ympäristöstä täydentyi. Ymmärrys ajasta ja paikasta lisääntyi.

Kauniissa ympäristössä yhdessä vietetty kiireetön aika, keskustelut, ateriat, hämärtyvät illat, sauna, humiseva, ympäri vuorokauden savuava ja höyryävä tehdas, kaikki heijastuu maalauksissa.

Maalattu säilyy mielessä. Se ei ole vain paperilla. Maalattu kohde on nähty. Maalaaminen edellyttää kohteen tarkastelua, aiheen rajaamista, olennaisen ja epäolennaisen tunnistamista, suhteiden punnitsemista, vastakohtien asettamista ja sävyjen määrittämistä. Se on loppumattoman kiinnostavaa, innostavaa ja hauskaa.

Tervetuloa matkalle Sunilaan.

Galleriakeskiviikko 21.3. kello 17-, vieraina kaupunkisuunnittelujohtaja
Markku Hannonen ja Pro Sunila-yhdistyksen puheenjohtaja Rurik
Wasastjerna, aiheena Kantola ja Sunila tänä päivänä ja tulevaisuudessa.