Toscanan auringon alla


2011

Maikki Haapala on Italian ja Toscanan ihailija. Hän kertoo seuraavassa innostuneena matkastaan Toscanaan


Maikki Haapala, Toscanan kukkia

Toscana on renessanssin, kukkuloiden, maaseudun ja iki-ihanien sypressien maakunta. Loivasti kumpuilevat maisemat  aaltoilevat vihreästi.  Siellä kasvaa Italian kuuluisimmat viinit, Chianti ja Montepulcian. Käppyrärunkoiset oliivipuut antavat vihreälle hopeisen hohteen. Sieltä täältä kumpujen laelta seurailee maalaistalo verkkaista toscanalaista elämää. Sypressit reunustavat taloon johtavaa kiemuraista tietä muodostaen mäelle veikeää kuviointia. Siinä se oli – Talo Toscanassa! Ritva Rautakoski ja Maikki Haapala toteuttivat pitkäaikaisen unelmansa ja vuokrasivat sen.

Renessanssi on puhutellut näitä taiteilijoita jo teini-ikäisestä lähtien. Michelangelo on ollut molempien suuri idoli. Hänen syntymäpaikkansa ei ollut kaukana heidän vuokraamastaan talosta pienessä Pozzo della Chianan kylässä.

“Ensin oli tietenkin kiirehdittävä maalaamaan obligatooriset mäet ja sypressit ja lopuksi oli hiljennyttävä hengittämään maisemaa itseensä niin, ettei se koskaan unohtuisi”.

“Nuuskimme tuoksuja, kuuntelimme ääniä, katselimme pilvien muhkeita muotoja, annoimme tuulen kertoa muinaisia tarinoita. Puimme ihmiset renessanssi-vaatteisiin ja yritimme ymmärtää, miksi renessanssi syntyi juuri täällä. Mikä tässä maisemassa avasi tien uudelle ihmiselle, Uomo Universalelle? Hiljalleen, alkoi ymmärrys hiipiä sieluumme;  huumaavassa laventelin ja rosmariinin tuoksussa syntyi suuria ratkaisuja.

Vastauksen täytyy olla tuo  määrättömän korkea taivas, jonka alla on paljon auringossa väreilevää ilmaa, jota on helppo hengittää. Katse voi esteettä kiitää maisemassa satoja kilometrejä kaikkiin ilmansuuntiin, maisema salli sen. Sielun täytti tunne suuresta vapaudesta, Siellä Toscanan korkean taivaan alla erikoisessa valossa  saattoi kokea häivähdyksen siitä, mikä taiteessa on pyhää.

"Taide on keino tavoittaa menneisyys ja löytää elettyjen hetkien merkitys".

Tässä tapauksessa se näyttää täsmäävän.  Kaikki näyttelyn maalaukset ovat elettyjä hetkiä,

“Pakko hengittää ulos pakahduttavat tunteet, joiden valtaan humahti viimeistään täydellisten auringonlaskujen lumoissa, mutta niitähän ei tietenkään voi edes yrittää maalata, kuka niistä kiinnostuisi!” Taiteilijat huokailevat yhteen ääneen ja filosofoivat elettyjen hetkien merkityksestä. Heidän mielestään se on siinä, että aina pääsee lähemmäksi itseään ja ymmärtää jotain ihmisestä. Näin voi olla matkalla kohti uomo universalea. “Maailma on täynnä ilmaista kauneutta, jolla voi mieltään kiireen keskellä ravita – kuka tahansa”, totesi Maikki Haapala.

Monet varmaan näkivätkin Maikin ja Pirkon Toscanassa maalaamia akvarelleja  Akvart galleriassa huhtikuussa.Näyttely on ohi, mutta Maikki suuntaa tänäkin kesänä Toscanaan maalailemaan. (LK)


Edellinen sivu: Blogi
Seuraava sivu: Home