Näyttelyt

Värista virtaa...
  • Asettaja: Maikki Haapala
  • Nimi: Värista virtaa...
  • Aika: 26. 10. - 08. 11. 2009

AJATUKSIA NÄYTTELYN ALLA

Jaksaako joku vielä innostua subjektiivisista VÄRILOISKEISTA - varsinkaan vesiväreillä – samaan aikaan, kun helposti manipuloitava digikuva pyörittää maailman pauloihinsa? Tällaisessa ristiaallokossa on ollut pakko ottaa taiteenolemus lähitarkasteluun. Mihin taidetta tarvitaan? Mikä on taiteen tehtävä ihmisen ja yhteiskunnan toiminnassa? Loppujen lopuksi eettiset pohdiskeluni taiteen olemuksesta ja tarpeellisuudesta kiteytyvät merkitykseen, että taide on vapaata hengittämistä ja totuuden tavoittelua. .

Vesivärin kuulaat kentät ja arvaamattomat karkuunlähdöt ovat riemastuttaneet ja ihastuttaneet minua. Uskon, että iloni ja vilpitön väristä nauttiminen välittyy katselijalle juuri akvarellin suoman esteettisyyden turvin. Taiteilijana yritän etsiä rehellistä näkemistä totuudesta, taide on totuuden avautumisen tapa. Jo Aristoteles kehoitti taiteilijaa kasvamaan “omaan mittaansa” ja olemaan uskollinen itse nähdylle totuudelle. Se kuvastuu taideteoksen laatuna ja vain se tuntuu vastaanottajan syvällisessä kokemuksessa.. Aito taide ilmentää näin myös eettisiä hyveitä. Laadun ja totuuden ilmaisemisen käsitteet siis perimmältään yhtyvät ilmaisun vilpittömyydessä.

Akvarellini ovat aiheeltaan yksinkertaisia. Yritän lisätä motiiveihini hohtoa akvarellitekniikan ihmeillä. Näen luonnon kiertokulussa –syntymisessa ja kuolemisessa ja uudelleen henkiin heräämisessä sellaista dramatiikkaa, että laulun loppujen lopuksi on helppo syntyä Tässä näyttelyssä näkyy, kuinka ympäristön visuaalisuus, muotojen runsaus, värien syvyys irtaantuivat viitekehyksistään ja alkavat toimia symboleina suuremmille totuuksille, antoivat jopa mahdollisuuden kokea jotakin siitä, mikä taiteessa on sakraalia.

Näillä taidekasvattajan mietteillä toivotan tervetuloa taiteen esteettis-eettisten kysymysten äärelle!

Maikki Haapala

Ajankohtainen näyttely
Raija Dahlberg, Pirjo Hassinen, Hanna Jauhiainen, Anna-Liisa Järviaho, Taina Koskela, Harri Kortelahti, Helena Kääriäinen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Sirkka Mokko,  Aulikki Nukala,  Terttu Pakarinen,  Marianne Palonen, Maija Pasanen, Sinikka Pietilä, Kirsi Uimonen ja Vuokko Yllö IHMINEN JA LUONTO 17. 10. - 31. 10. 2021
Tulevat näyttelyt
Risto Puutio HYÖKY JA HILJAISUUS 01. 11. - 14. 11. 2021
Kolo-ryhmä TAIVASALLA 15. 11. - 28. 11. 2021
Minna Pyykkö SINÄ YÖNÄ SATOI LUNTA 29. 11. - 12. 12. 2021

Menneet näyttelyt on nähtävissä arkistossa.


Edellinen sivu: Etusivu
Seuraava sivu: Nettigalleria