Näyttelyt

SOTTO IL SOLE DELLA TOSCANA
  • Asettaja: Maikki Haapala ja Ritva Rautakoski
  • Nimi: SOTTO IL SOLE DELLA TOSCANA
  • Aika: 11. 04. - 01. 05. 2011

Kahdenlaisia AKVARELLEJA elämysmatkalta Toscanasta
Toscana on renessanssin, kukkuloiden, maaseudun ja iki-ihanien sypressien maakunta. Loivasti kumpuilevat maisemat aaltoilevat vihreästi. Siellä kasvaa Italian kuuluisimmat viinit, Chianti ja Montepulciano, tarhoissaan, Käppyrärunkoiset oliivipuut antavat vihreälle hopeisen hohteen. Sieltä täältä kumpujen laelta seurailee jykevä, kivinen maalaistalo verkkaista toscanalaista elämää . Sypressit reunustavat taloon johtavaa kiemuraista tietä muodostaen mäelle veikeää kuviointia
Siinä se on – Talo Toscanassa! Vuokrasimme yhden niistä. Toteutin unelmani. Paul Coelho on sanonut, että ihmisen tulee kulkea kohti unelmiaan!
Renessanssi on puhutellut minua jo teini-ikäisestä lähtien. Michelangelo on ollut suuri idolini . Hänen syntymäpaikkansa ei ollut kaukana meidän pienestä Pozzo della Chianan kylästä, Leonardon kotitalolle on n. 50 km. Cortona, jo etruskien rakentama, aitoakin aidompi renessanssikaupunki, melkein näkyi talollemme. Pakahduttava tunne, kädet täristen ryhdyin maalaamaan mäkiä ja sypressejä. Hiljennyin ja imin maisemaa itseeni niin, ettei se koskaan unohtuisi. Nuuskin tuoksuja, kuuntelin ääniä, katselin pilvien muhkeita muotoja, annoin tuulen kertoa muinaisia tarinoita. Puin ihmiset renessanssi-vaatteisiin ja yritin ymmärtää, miksi renessanssi syntyi juuri täällä. Mikä tässä maisemassa avasi tien uudelle ihmiselle, uomo universalelle? Miksei Sisilia synnyttänyt sitä? Tai Apulia, tai joku muu? Miksi juuri tämä Toscanan maa? Hiljalleen, aikaa myöten alkoi ymmärrys hiipiä sieluuni; huumaavassa laventelin ja rosmariinin tuoksussa syntyi suuria ratkaisuja. Vastauksen täytyy olla tämä määrättömän korkea taivas, jonka alla on paljon auringossa väreilevää ilmaa, jota on helppo hengittää. Katse voi esteettä kiitää maisemassa satoja kilometrejä kaikkiin ilmansuuntiin, maisema salli sen. Sielun täytti tunne suuresta vapaudesta, Siellä Toscanan korkean taivaan alla erikoisessa valossa koin häivähdyksen siitä, mikä taiteessa on sakraalia.
Näistä tunnoista jotain olen merkinnyt paperille. Marcel Proust on tiivistänyt taiteen olemuksen kirjassaan “Jälleenlöydetty aika” lauseeseen "Taide on keino tavoittaa menneisyys ja löytää elettyjen hetkien merkitys". Tässä tapauksessa se tuntuu täsmäävän. Kaikki maalaukseni ovat elettyjä hetkiä, voimakkaita tunteita. ikäänkuin uloshengitystä pitkän sisäänhengityksen jälkeen. Elettyjen hetkien merkitys on siinä, että aina pääsee lähemmäksi itseään ja ymmärtää jotain ihmisestä. Näin voi olla matkalla kohti uomo universalea. Kun pää alkoi olla pyörällä, kannatti palata kauneuden kokemisen alkulähteille etsimään totuutta. Se voi löytyä vaikka laventelin syvän sinisestä katseesta tai sypressien uljaista linjoista. Maailma on täynnä ilmaista kauneutta, jolla voi mieltään kiireen keskellä ravita – kuka tahansa.

Olen valinnut akvarellin tuntojeni tulkiksi. Itse asiassa akvarellista on tullut minulle rakas väline. Olemme taistelupari. Minua viehättää erikoisesti sen itsepäinen luonne. Luulen, että vesiväreillä on ADHD, kun ne eivät pysy paikallaan. Kun mina lopetan työskentelyn, akvarelli jatkaa vielä paksulla, kostealla pohjalla elämistään ja saattaa seuraavana päivänä tarjota monenlaisia yllätyksiä, iloisia ja vähemmän iloisia. Mutta –sen kanssa on elettävä, kun on tämän tien valinnut.
Kuvataiteilijan urani aloitin toki öljytöillä TaiKin jälkeen. Kun opetin akvarellia koulussa, teki mieli kokeilla itsekin tosissaan ja sille tielle jäin.
Olen huomannut akvarellin monipuoliseksi ja herkäksi sisällön tulkiksi. Se taipuu monenlaiseen menoon, postmoderneissa mittelöissäkin antaa hyvän vastuksen - sitäpaitsi sillä on lupa olla vielä esteettistäkin.

Tervetuloa toivottaen Maikki Haapala

Ajankohtainen näyttely
Raija Dahlberg, Pirjo Hassinen, Hanna Jauhiainen, Anna-Liisa Järviaho, Taina Koskela, Harri Kortelahti, Helena Kääriäinen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Sirkka Mokko,  Aulikki Nukala,  Terttu Pakarinen,  Marianne Palonen, Maija Pasanen, Sinikka Pietilä, Kirsi Uimonen ja Vuokko Yllö IHMINEN JA LUONTO 17. 10. - 31. 10. 2021
Tulevat näyttelyt
Risto Puutio HYÖKY JA HILJAISUUS 01. 11. - 14. 11. 2021
Kolo-ryhmä TAIVASALLA 15. 11. - 28. 11. 2021
Minna Pyykkö SINÄ YÖNÄ SATOI LUNTA 29. 11. - 12. 12. 2021

Menneet näyttelyt on nähtävissä arkistossa.


Edellinen sivu: Etusivu
Seuraava sivu: Nettigalleria