Näyttelyt

ANTEEKS, ANTEEKS JA SEN SELLAISTA
  • Asettaja: Tuula Palmunen-Saari
  • Nimi: ANTEEKS, ANTEEKS JA SEN SELLAISTA
  • Aika: 18. 05. - 31. 05. 2015

Anteeks, anteeks ja sen sellaista on sekä akvarellinäyttely että kirja lapsista. Kokonaisuus on yhden perheen yhden elämänvaiheen dokumentti lasten näkökulmasta nähtynä. Aika on 1980-luku, suunnilleen.

Ryhdyin merkitsemään muistiin lasteni puheita siitä lähtien kun he alkoivat puhua aina leikkikoulu-esikouluikään saakka. Ajatuksena oli muistaa hauskat hetket lasten kanssa. Kun eläkkeelle jäädessäni kahdeksan vuotta sitten aloin harrastaa akvarellien maalaamista ja tajusin aika pian, etten oikeastaan välittänyt maalata maisemia tai kukkia vaan ihmisiä ja varsinkin lapsia, syntyi ajatus yhdistää vanhat jutut uusiin kuviin.

Lasten jutut naurattavat aikuisia, mutta eivät he niitä kerro vitseinä. Lasten kokemusmaailma on vielä varsin suppea ja he kuulevat paljon sanoja, joiden merkitystä eivät tunne, mutta heillä on terve looginen ajattelukyky. Juuri tuo vaihe, jolloin lapsi opiskelee omaa äidinkieltään, on mielestäni erityisen kiehtova.

Lapsihan pohdiskelee kovasti niin isoja kuin pieniäkin asioita ja omaa paikkaansa maailmassa. Kerrottavaa on paljon. Koska kertomisen väline on vielä vaatimaton, lapsi joutuu käyttämään kaiken mielikuvituksensa ja luovuutensa saadakseen asiansa selvitetyksi. Koulussa hän viimeistään oppii aikuiskielen ja oma persoonallinen kieli unohtuu.

Olen koonnut kirjaani omien lasteni sanomisia, mutta jokaisella lapsella on oma kieli ja paljon kerrottavaa.

Samalla haluan tällä kokonaisuudella muistuttaa meille, miten tärkeä elämänvaihe lapsuus on. Lapsuusvuosina ihminen paitsi kasvaa uskomattomasti myös oppii käsittämättömän määrän uusia asioita.

Lapset oppivat kukin vähän omaan tahtiinsa, joten pidän tärkeänä, ettei lapsuutta kutisteta, tiivistetä tai muutenkaan lyhennetä. Pikemminkin sitä voisi tarvittaessa vähän venyttää. Mitä perusteellisemmin lapsi on leikkinyt, kasvanut ja oppinut lapsen asioita, sitä valmiimpi hän on aikuisena yhteiskunnan palvelukseen.

Tuula Palmunen-Saari

Ajankohtainen näyttely
Raija Dahlberg, Pirjo Hassinen, Hanna Jauhiainen, Anna-Liisa Järviaho, Taina Koskela, Harri Kortelahti, Helena Kääriäinen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Sirkka Mokko,  Aulikki Nukala,  Terttu Pakarinen,  Marianne Palonen, Maija Pasanen, Sinikka Pietilä, Kirsi Uimonen ja Vuokko Yllö IHMINEN JA LUONTO 17. 10. - 31. 10. 2021
Tulevat näyttelyt
Risto Puutio HYÖKY JA HILJAISUUS 01. 11. - 14. 11. 2021
Kolo-ryhmä TAIVASALLA 15. 11. - 28. 11. 2021
Minna Pyykkö SINÄ YÖNÄ SATOI LUNTA 29. 11. - 12. 12. 2021

Menneet näyttelyt on nähtävissä arkistossa.


Edellinen sivu: Etusivu
Seuraava sivu: Nettigalleria