Näyttelyt

ANTEEKS, ANTEEKS JA SEN SELLAISTA
  • Asettaja: Tuula Palmunen-Saari
  • Nimi: ANTEEKS, ANTEEKS JA SEN SELLAISTA
  • Aika: 18. 05. - 31. 05. 2015

Anteeks, anteeks ja sen sellaista on sekä akvarellinäyttely että kirja lapsista. Kokonaisuus on yhden perheen yhden elämänvaiheen dokumentti lasten näkökulmasta nähtynä. Aika on 1980-luku, suunnilleen.

Ryhdyin merkitsemään muistiin lasteni puheita siitä lähtien kun he alkoivat puhua aina leikkikoulu-esikouluikään saakka. Ajatuksena oli muistaa hauskat hetket lasten kanssa. Kun eläkkeelle jäädessäni kahdeksan vuotta sitten aloin harrastaa akvarellien maalaamista ja tajusin aika pian, etten oikeastaan välittänyt maalata maisemia tai kukkia vaan ihmisiä ja varsinkin lapsia, syntyi ajatus yhdistää vanhat jutut uusiin kuviin.

Lasten jutut naurattavat aikuisia, mutta eivät he niitä kerro vitseinä. Lasten kokemusmaailma on vielä varsin suppea ja he kuulevat paljon sanoja, joiden merkitystä eivät tunne, mutta heillä on terve looginen ajattelukyky. Juuri tuo vaihe, jolloin lapsi opiskelee omaa äidinkieltään, on mielestäni erityisen kiehtova.

Lapsihan pohdiskelee kovasti niin isoja kuin pieniäkin asioita ja omaa paikkaansa maailmassa. Kerrottavaa on paljon. Koska kertomisen väline on vielä vaatimaton, lapsi joutuu käyttämään kaiken mielikuvituksensa ja luovuutensa saadakseen asiansa selvitetyksi. Koulussa hän viimeistään oppii aikuiskielen ja oma persoonallinen kieli unohtuu.

Olen koonnut kirjaani omien lasteni sanomisia, mutta jokaisella lapsella on oma kieli ja paljon kerrottavaa.

Samalla haluan tällä kokonaisuudella muistuttaa meille, miten tärkeä elämänvaihe lapsuus on. Lapsuusvuosina ihminen paitsi kasvaa uskomattomasti myös oppii käsittämättömän määrän uusia asioita.

Lapset oppivat kukin vähän omaan tahtiinsa, joten pidän tärkeänä, ettei lapsuutta kutisteta, tiivistetä tai muutenkaan lyhennetä. Pikemminkin sitä voisi tarvittaessa vähän venyttää. Mitä perusteellisemmin lapsi on leikkinyt, kasvanut ja oppinut lapsen asioita, sitä valmiimpi hän on aikuisena yhteiskunnan palvelukseen.

Tuula Palmunen-Saari

Ajankohtainen näyttely
Elina Dahlqvist, Guy Hellström, Outi Korpi, Virpi Koskela, Matti Lassila, Ami Lindqvist, Kirsi-Marja Myöhänen, Leena Paasonen de Campos, Sinikka Pietilä, Tove Sandell, Helena Segercrantz, Leena Sewón, Pirkko Siivonen-Takku, Benita Suomi, Anja Tyrväinen, Kirsti Uimonen, Hannele Rissanen, Pirjo Virtanen, Liisa Sivén ja Toivo Tupin MUNIA JA MÄMMIÄ 29. 03. - 18. 04. 2021
Tulevat näyttelyt
Marjaterttu Einiö, Guy Hellström, Helena Hernberg, Helena Ingvall, Anna-Liisa Järviaho, Anna-Mari Karhunen, Riitta Kärkkäinen, Maritta Laitinen, Riitta Lindström, Anja Meri, Sirkka Mokko, Sinikka Pietilä, Tove Sandell, Toivo Tupin, Hannele Rissanen ja Sari Rockas KATSE HORISONTTIIN 19. 04. - 02. 05. 2021
Kristiina Kostia ja Ritva Rautakoski AKVARELLEJA AJASSA 03. 05. - 16. 05. 2021
Marja-Liisa Pulli Kimmo Pulli Irma Parviainen Matti Parviainen Maria Asikainen Kari Asikainen Anneli Tempakka Ulla-Kristiina Haarma Seija De Rybel Sinikka Siekkinen Rauni Ollikainen Olof Qvickström LUONTOPÄIVÄKIRJA 17. 05. - 30. 06. 2021

Menneet näyttelyt on nähtävissä arkistossa.


Edellinen sivu: Etusivu
Seuraava sivu: Nettigalleria