Näyttelyt

KOSKETUS
  • Asettaja: Maisa Kela
  • Nimi: KOSKETUS
  • Aika: 25. 08. - 14. 09. 2014

Maisa Kela:
Elän väreistä ja niiden voimasta. Tämä ilmiö on vanginnut tai ilahduttanut minua lapsuudesta saakka. Maalaukseni syntyvät intohimosta tavoittaa itseäni koskettanut hetki, asia, näkymä, väri. Maalaamisen tausta on hyvin kokemuksellista tai kokemuksellinen, ei järjen sanelema. On vaikea selittää sitä kokemusta mikä syntyy, ei ainoastaan koskettavan taideteoksen äärellä, vaan mahdollisesti myös jonkin kauniin luontoilmiön kohdalla, esim. joutsen tyynellä järvellä. Kyse on monimutkaisemmasta ja moniaistillisemmasta tapahtumasta kuin tunteesta, fyysisyys on mukana. Kokemusta voisi kuvata että se on kuohahtava, hurmaannuttava, haihtuva, tms. Tunnelmassa on jotain pyhää. Öljyvärimaalaus oli harrastukseni nuoruudessa ja kymmenien vuosien tauon jälkeen palasin harrastuksen pariin ja siirryin joitakin vuosia sitten myös akvarellien haastavaan maailmaan.
Maalaamistapahtuman koen vähän samankaltaisena, meditatiivisena ja eheyttävänä. Maalatessa voin laskeutua omaan ”pyhäkkööni”, minulla on tavoite löytää jotain uutta, leikkiä eri väreillä, pyrkiä kauneuteen. Koen täydellistä läsnäoloa. Toki usein myös turhautumista ja pettymystä kun pyrkimykseni eivät toteudu. Kuvan tekeminen on enemmän voimistavaa, samoin kuin rakkaus- se eheyttää, sulattaa vihan ja on usein sanoja tehokkaampaa. Uskon taiteen katsomisen ja jakamisen tekevän jotain samaa.
Mistä kuvat tulevat? Kysymys on kiinnostanut minua kauan ja olen yrittänyt löytää vastausta asiaan sekä työssäni ihmismielen tutkijana ja ymmärtäjänä että kyselemällä asiaa maalausharrastukseni myötä eri opettajilta, päteviltä ja kokeneilta. Kysymys on vaikea, se on joko naiivi tai mahdoton. Maalaanko muistoja ja mielikuvia lapsuudestani, haluanko maalata jollekin toiselle, tulla nähdyksi. Tällä hetkellä uskon että kyse on monimutkaisemmasta asiasta, maalaamistapahtuma ja innostuminen aiheesta, sen koskettavuus on minulle hyvin moniaistillinen ja myös kehollinen kokemus.
Tämän hetkinen käsitykseni on että meillä jokaisella on mielessä pohjakuva johon taide rakentuu. Viime vuosien vauva- ja aivotutkijat antavat viitteitä siihen suuntaan. Taiteen kokeminen on hyvin moniaistillinen ja varhainen. Jo muutaman viikon ikäisen vauvan on todettu kykenevän yhdistämään tunto- ja näköaistimukset toisiinsa. Taide ei ole mitään korkeakulttuuria vaan sille on paikka, ikään kuin pohjakuva jokaisen mielessä. Yhteyden löytyminen omaan luovuuteemme joko kuvataiteen, tanssin, musiikin, kirjoittamisen, leikin tms. muodossa on yksi elämämme kiinnostavimmista haasteista. Kosketus- näyttelyni aiheet koostuvat erilasista kokemuksistani ja muistoistani. Tekee mieli maalata se josta hurmioidun. Kaupunkikuvat ovat mielikuviani esim. Pariisista, luontokuvat elämyksellisiä kohtaamisiani Suomen tai jonkun muun maan luonnon kanssa. Ovet kiinnostavat minua symboliikkansa takia; minne ovi vie? Ikuisesti haastava ja kiinnostava mahdollisuus kulkea uuteen.

Ajankohtainen näyttely
Raija Dahlberg, Pirjo Hassinen, Hanna Jauhiainen, Anna-Liisa Järviaho, Taina Koskela, Harri Kortelahti, Helena Kääriäinen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Sirkka Mokko,  Aulikki Nukala,  Terttu Pakarinen,  Marianne Palonen, Maija Pasanen, Sinikka Pietilä, Kirsi Uimonen ja Vuokko Yllö IHMINEN JA LUONTO 17. 10. - 31. 10. 2021
Tulevat näyttelyt
Risto Puutio HYÖKY JA HILJAISUUS 01. 11. - 14. 11. 2021
Kolo-ryhmä TAIVASALLA 15. 11. - 28. 11. 2021
Minna Pyykkö SINÄ YÖNÄ SATOI LUNTA 29. 11. - 12. 12. 2021

Menneet näyttelyt on nähtävissä arkistossa.


Edellinen sivu: Etusivu
Seuraava sivu: Nettigalleria