Galleria AKVART


2020

Tuula Palmunen-Saari

Akvarellin arvostus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja rohkenen väittää, että suuri ansio siitä kuuluu Suomen Akvarellitaiteen yhdistykselle, joka reilut kaksikymmentä vuotta sitten perustettiin kohentamaan akvarellin tuntemusta ja arvostusta. Kymmenkunta vuotta sitten tajuttiin myös, että paras tapa tutustuttaa suuri yleisö akvarellitaiteeseen on perustaa sitä varten oma galleria. Niin syntyi kokonaan akvarellitaiteelle omistettu AKVART Taka-Töölöön lähelle Töölön kirjastoa, kulttuuritehdas Korjaamoa ja Olympiastadionia, eikä Suomen Kansallisoopperakaan ole siitä kaukana. Sijainti on erinomainen: vilkkaalta Mannerheimintieltä näkyvät AKVARTin suuret ikkunat, joista näkee, että siellä on taidetta, mutta galleria sijaitsee kuitenkin hyvin rauhallisella Humalistonkadulla no ykkösessä. Tilaa on kahdessa kerroksessa.

Akvarelli on käsitteenä hyvin laaja. Vieläkin galleriaan tulee toisinaan asiakkaita, jotka pitävät tätä taidemuotoa hyvin vaikeana, koska ”se pitää maalata niin nopeasti”. Akvarelli ei kuitenkaan tänä päivänä ole enää ainoastaan yhdellä istumalla maalattu läpikuultava maisema tai kukka-asetelma, vaikka se toki voi olla sitäkin. Akvarellin tekniikat ja mahdollisuudet ovat lukemattomat ja yhä lisää erilaisia tekniikoita syntyy uusien innostuneiden taiteilijoiden ideoimana. Goethen väriopin innostamat antroposofiset taiteilijat maalaavat ohuen värikerroksen kerrallaan, ja jokaisen värikerroksen pitää kuivua ennen seuraavan maalaamista. Näin työ edistyy hitaasti, kuva kehittyy vähitellen värikerrosten muokkaamana ja työn maalaamiseen saattaa mennä päiviä, jopa kuukausia.

 

Koska taiteeseen kuuluu luovuus, yllättävyys ja kokeilu, taiteilija saattaa kaataa väriä paperille ja aloittaa ideoimisen siitä, kun taas toinen saattaa istua työhuoneella paperin ääressä, vaikka koko päivän vain suunnittelemassa työtään. Akvarellissa kaikki on mahdollista. Voidaan maalata ohuelti, ohuita valuvia pintoja tai ronskisti paksulla värillä.

Koska akvarellin tärkein elementti on vesi, se tuo maalaamiseen oman jännittävyytensä. Vesi on se vekkuli, jota ei voi määräillä. Vai voiko? Vesi tekee omia kuvioitaan, sotkee tai selventää, ja toisinaan tuntuu siltä kuin se toimisi aivan omien oikkujensa mukaan. Moni arveleekin, että väreillä on salaliitto veden kanssa. Siksi työtä ei koskaan voi arvioida ennen kuin se on kokonaan kuivunut, sillä viime hetkelläkin se saattaa järjestää yllätyksen. Kenties juuri veden oikullisuus tekee akvarellien maalaamisesta niin jännittävää ja kiehtovaa. Jokainen taiteilija voi kehittää omia uusia tekniikoitaan.

AKVARTissa olemme nähneet noin 250 erilaista näyttelyä, ja rohkenemme väittää, että jokaisen taiteilijan kädenjälki on aivan omanlaisensa.