Näyttelyn taiteilijat:
Elina Dahlqvist, Guy Hellström, Outi Korpi, Virpi Koskela, Matti Lassila, Ami Lindqvist, Kirsi-Marja Myöhänen, Leena Paasonen de Campos, Sinikka Pietilä, Tove Sandell,Helena Segercrantz, Leena Sewón, Pirkko Siivonen-Takku, Benita Suomi, Anja Tyrväinen, Kirsti Uimonen, Hannele Rissanen, Pirjo Virtanen, Liisa Sivén ja Toivo Tupin.
AKVARTin osuuskuntalaisten pääsiäisnäyttely jouduttiin perumaan viime keväänä koronaepidemian vuoksi. Myös tänä keväänä koronatilanne on taas heikentenyt, mutta onnekkasti saimme 'MUNIA JA MÄMMIÄ' -näyttelyn rakennettua ja toivomme, että voimme pitää galleriaa auki näyttelyn ajan.
AKVART on auki normaalisti ja tilassa saa olla viisi maksia käyttävää henkilöä samaan aikaan. Voit myös sopia yksityisestä vierailusta soittamalla galleriaan.
AKVARTin Instagramiin @galleria_akvart tulee lisää kuvia näyttelystä ja videotervehdyksia, seuraathan AKVARTia myös siellä!
Leena Paasonen de Campos kertoo näyttelyn tarinan:
Olipa kerran, vuoden 2020 alussa, Leena, Liisa, Krisse ja Inkeri.
He innostuivat yhteisestä näyttelystä. Siihen maalattaisiin kotimaassa ja ulkomaan matkoilla. Nimeksi sopisi hyvin Meiltä ja Muualta.
No, tuli korona ja ulkomaan matkaosuus jäi pois ja näyttely muuntui ”oudoksi, erikoiseksi tai abstraktiksi”.
Nimeenkin lisättiin Härifrån och Därifrån. Sittemmin Inkeri jättäytyi pois terveyssyistä ja tilalle tuli Jukka. Näyttelyssä nähdään nyt neljän, hyvin erilaisen ihmisen näkemyksiä aiheesta.
Halusimme tehdä näyttelystä vähemmin konservatiivisen, rajoittamatta myöskään kenenkään persoonallisia ominaisuuksia. Uskon, että kaikille riittää katsottavaa.
Osana AKVARTin Mahdollisuuksien akvarelli -näyttelyä, kuvataiteilija Maikki Haapala, TaM, esittelee erilaisia akvarellitekniikoita :
Lauantaina 20.2.2021
klo 12.00 - 12.45
klo 13.00 - 13.45
klo 14.00-14.45
Keskiviikkona 24.2.2021
klo 12.15 - 13.00
klo 13.15 - 14.00
Kuhunkin ryhmään mahtuu viisi osallistuja, joiden lisäksi paikalla on Maikki Haapala.
Ennakkoilmoittautuminen tekstiviestillä numeroon 040 707 4827 (Riitta Kärkkäinen). Mainitse myös nimesi. Edellytämme kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa. Galleriassa tarjolla käsidesiä.
Tervetuloa!
Meillä on vahva tunne, että akvarelli on tullut 2020-luvulle. On aika kertoa yleisölle, mitä kaikkea akvarelli on ja voi olla tänään. Meiltä usein kysytään, mikä on aito akvarelli? Tai miksi jaksatte maalata noilla alakoululasten tunkkaisilla askartelunapeilla?
Vesivärimaalauksella on pitkä historia ainakin Düreriin asti ja jos katsomme vielä laajempaa kuvaa, emme voi ohittaa kivikautisia härkiä Lascauxin seinillä. Aatelisneitojen kasvatukseen kuului 1800-luvulla mm. ranskankieli, pianonsoitto ja a k v a r e l l i - m a a l a u s. Vesiväri oli hyvä väline värittää piirrettyjä kuvia. Siinä tehtävässä se pääosin palvelikin taiteilijoita 1970-luvulle asti. Suuret kultakauden taiteilijat, esim Edelfelt, Järnefelt ja GallenKallela ym. luonnostelivat matkoillaan kohteita maalattavaksi öljyllä ateljeen sisätiloissa.
Suomalaisen akvarellimaalauksen valovoimaiseksi ’uudistajaksi’ nousee rohkea Nandor Mikola - unkarilainen, 1970-luvulla, kun valtakunnan taidemaailma kipristeli sosialistisen realismin kourissa. Silloin jo hän näki abstraktin akvarellin voiman ja mahdollisuudet ja esimerkin voimalla opetti meitä ’perässähiihtäjiä’. Hän oli perustamassa Suomen Akvarellitaiteen yhdistystä ja puhui siellä kiihkeästi ’vapaan akvarellin’ puolesta. Akvarelli välineenä on leikkisä ja arvaamaton, siksi kiehtova. Tekniikka antaa erikoisia haasteita, esim. väri voi lähteä karkuun, tehdä omia tekojaan. Se on villi ja tottelematon, mutta niin riemastuttava ja ihastuttava työkumppani, että sille antaa paljon anteeksi, kun tietää, että se on ladattu täyteen valon ja varjon jännitteitä. Murrettujen ja kirkkaiden värien keskinäiset sopimukset saavat akvarellin elämään ja loistamaan salaisesti, opetti Mikola.
Siis, mikä on aito akvarelli? Enää emme osaa vastata tuohon kryptiseen kysymykseen tyhjentävästi. Niinpä päätimme näyttää yleisölle, millaiseen akropatiaan akvarelli nykyisin yltää, sisällöllisesti ja teknisesti.
Miten tekniikalla voi tukea sisällön sanomaa ja miten yksityisen taiteilijan innostuksesta voi syntyä jopa uusi tie, joka saa lukuisia seuraajia ympäri maailman.
Olemme valikoineet teille 16 taiteilijaa, jotka ovat hioneet ’toisenlaisia’ itsekehittämiään tekniikoita huippuunsa. Monet heistä ovat opettaneet keksintöjään kursseillaan. Näin tutkimme ja teemme itse koulutusta akvarellin laajalla saralla. Näin syvällisesti sitä ei muualla opeteta. Olemme myös verkottuneet maailmanlaajuisesti akvarellistien yhteiseksi keskustelu -ja tiedonjakamisfoorumeiksi. (IWS, ECWS, Fabriano, Pietari jne).
Näyttelyn taiteilijat:
Maikki Haapala, Pia Hinttula, Hanna Järvi, Tapani Kajaste, Anni Kuula, Mervi Leijala-Marttila, Riitta Lindström, Kirsi-Marja Myöhänen, Sirkka Mokko, Katri Pailos, Benita Suomi, Irja Tikka, Pive Toivonen, Maija Vanhatapio, Sirkkaliisa Virtanen, Jorma Wartiovaara
Olemme jakaneet akvarellitaiteen kentän seuraaviin kategorioihin:
Kuiva- ja märkäpohja-tekniikat: laveeraukset ja abstrakti expressionismi; valuutus- , puhallus- ja kaatotekniikat; samassa kuvassa monta tekniikkaa (laveeraus, skarppi, kuullotus)
Monotypioiden eri versiot: painamalla, prässäämällä kaulimella, liu’uttamalla
Sisältöjen mukaan: maisemat, muotokuvat (abtraktio ja realistismi, ymt -ismit)
Viiva akvarellikuvan rakentajana: akvarellimuste, tussi, hiili ja erilaiset kynät
Kollaasit: monilla materiaaleilla
Materiaalijäljennökset akvarellilla: marmori, kivi, tammi jne
Tervetuloa tutkimaan ja ihastumaan!
Meillä kolmella oli yhteisnäyttely Akvartissa pari vuotta sitten Kokemus oli varsin mukava ja
olimme näyttelyyn tyytyväisiä. Siksi uusi yhteisnäyttely.
Riitta Lindström:
Työni ovat valmistuneet koronan aikaan ja heijastelevat kokemuksiani ja muistojani viime
kesänä ja syksynä.
Kesäpaikkamme on Inkoon saaristossa ja olen kuvannut saariston kesän värejä ja tunnelmia sarjassa kesämuistoja. Syksyllä päivien lyhentyessä kiinnostuin henkilökuvista ja tein joukon muistikuvien tapaan vähän epätarkkoja, mutta tunnelmaltaan minulle merkityksellisiä henkilöhahmoja.
Anne Ollila:
Maalauksissani on kaksi teemaa, meren pohjalla ja haiku.
Meren pohjalla en ole ollut, ainakaan syvissä vesissä, mutta suurimmat onnen tunteet olen kokenut snorklatessani Välimeressä.
Haiku-runot syntyvät kun olen yksin luonnossa, kokemuksesta sillä hetkellä.
Tuula Revell:
Tein matkan syksyllä 2019 Baseliin, jossa tutustuin japanilais-saksalaisen taiteilijan Leiko Ikemuran näyttelyyn. Suorastaan hullaannuin hänen muotokuviinsa. En ole koskaan ennen paneutunut kenenkään taiteilijan töihin kopioimalla niitä. Leiko Ikemuran tytönkuvia kopioin monta viikkoa heti matkan jälkeen. Sitten ykskaks tunsin, että nyt riittää. Lopetin.
Tämä muutti pysyvästi tapaani tehdä muotokuvia. En osaa sanoa, kuinka suuri osa nykyisistä muotokuvistani on Leiko Ikemuran inspiroimaa tai Leikolta opittu ja mikä osuus tulee minulta itseltäni. Näyttelyssä minulla on seitsemän muotokuvaa ja muutama vanhempi työ.
AKVART gallerian uusi näyttely Siivet kantaa (18.-31.1.2021) saa ajatukset lentoon. Näyttely on taidemaalari Marja Malin juryttämä valtakunnallinen näyttely, johon osallistuu 41 taiteilijaa 53 työllä.
Siivet myös kantavat, sillä näyttely on koonnut yllättävän paljon lintuaiheisia teoksia. Niitä katsellessa tulee mieleen, että sekä taiteilijoiden ajatukset että mielikuvitus ovat saaneet ilmaa siipiensä alle.
Näyttelyyn valitut taiteilijat:
Kari Alanko, Heli Ek, Iina Eshed, Marjaleena Etula, Leena Frestadius-Huotari, Maikki Haapala, Guy Hellström, Helena Karhumäki, Hanna K, Tarja Kleemola, Jaana Kokko, Mervi Korhonen, Virpi Koskela, Pentti Kukkola, Anni Kuula,
Helena Kääriäinen, Sirkka Laakkonen, Anja Levoranta, Eva Luostarinen, Disa Mentu, Kirsi-Marja Myöhänen, Kaija Mäenpää, Kirsti Nyberg, Riitta Nylander, Anne Ollila, Leena Paasonen-de Campos, Susanna Pesonen, Hannele Rissanen, Laina Romppanen, Talvikki Saarela, Eeva Sajaniemi-Orpana, Marko Salminen, Eija Seppänen, Liisa Sivén, Leena Valkama, Hanna Veräjänkorva, Raila Vilpas, Pirjo Virtanen, AnneMilana, Pirkko Vuori, Ulla Weckström.
Vaikka näyttelyssä on usean taiteilijan töitä, kokonaisuus on yllättävän harmoninen ja sopusuhtainen. Se on herkkä, ilmava ja monesti taiturimainen. Mukana on kokeneita taidemaalareita, Tarja Kleemola, Sirkka Laakkonen, Anne Milana, Helena Karhumäki, Marjaleena Etula, Maikki Haapala mutta myös paljon uusia hienoja tuttavuuksia, Pentti Kukkola, Guy Hellström, Hannele Rissanen, Susanna Pesonen, Anni Kuula ja Mervi Korhonen, muutamia mainitakseni.
Näinä ankeina aikoina kaipaamme henkistä virkistystä ja silmän iloa. Siivet kantaa -näyttely tarjoaa sitä runsain mitoin.
Uusi vuosi – uudet mahdollisuudet. Uuden, toiveikkaan näyttelyvuoden aloittaa AKVARTin hallituksen ja muiden osuuskunnan aktiivisten jäsenten yhteisnäyttely.
Näyttelyn taiteilijat:
Hanna Järvi, Riitta Kärkkäinen, Riitta Lindström, Leena Paasonen de Campos, Tuula Palmunen-Saari, Sinikka Pietilä, Camilla Ramstedt, Liisa Sivén, Benita Suomi, Toivo Tupin.
Näyttelyn teema tarjoaa mahdollisuuden monenlaisiin tulkintoihin itse kunkin osallistujan näkemysten mukaan. Yhteinen tekijä on laajakirjoinen akvarelli, jonka suomia mahdollisuuksia onkin käsitelty mitä monipuolisimmalla tavalla.
Sisäinen maisema, mielenmaisema, mitähän muuta ylläoleva teema on näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden mieliin nostanut. Se selviää vain itse katsomalla. Myös katsojan oma tulkinta näkemästään vaikuttaa asiaan.
Tervetuloa tutustumaan näyttelyn mieltä kohottavaan antiin ja hankkimaan uusia katselukokemuksia.
PS. Noudatamme Korona-pandemian edellyttämiä turvamääräyksiä. Galleriassa on tarjolla käsidesiä.
Tälle sivulla on linkkejä mielenkiintoisiin akvarellitaiteeseen liittyviin kohteisiin. Kohdassa "Akvarellikurssit" julkaisemme yhteistyökumppanimme Suomen Akvarellitaiteen Yhdistyksen aihetta käsittelevän linkin. Linkkien määrää lisätään kun ehditään.