Näkymiä

31.10-13.11.22

Sarjasta Brysselin lammet, Rantavedet, läpimitta 20cm, vesiväri kangaspohjalle, 2022


Anna-Maija Rissanen lienee tuotteliaimpia taidemaalareitamme tällä hetkellä. Viisi näyttelyä vuodessa on ymmärtääkseni melkoinen saavutus. Akvart gallerian näyttelyssä hän tuo esiin monipuolisuuttaan esitellessään näkymiä.

Anna-Maija Rissanen lienee myös kansainvälisimpiä taiteilijoitamme, sillä hän on opiskellut kahteenkin otteeseen Kiinassa ja vie tänäkin päivänä matkailijaryhmiä Kiinaan. Luonnollisesti hän on myös kiinalaisen akvarellimaalaamisen taitaja, vaikka tämän näyttelyn työt eivät edustakaan kiinalaista maalaustraditiota. Hän on myös vuodesta 2015 käynyt koulujen lukioissa ja yläasteilla kertomassa taiteilijan työstä, mitä pidän erityisen ansiokkaana. Rissanen on käynyt useilla taidemessuilla Kiinassa ja Hollannissa ja hänen töitään on myös julkisissa tiloissa. Samoin
näyttelyitä hän on pitänyt koti-Suomen ja Kiinan lisäksi suunnilleen kaikissa Euroopan maissa.


Maalatut näkymät vievät tällä kertaa Ranskaan, Italiaan, Espanjaan, myös Kataloniaan, Belgiaan ja tietenkin Kiinaan, siis kotimaisten näkymien lisäksi. Monipuolista on taiteen tekeminenkin. Vesiväri on luonnollisesti pohjana, mutta sen lisäksi hän täyttää mustetta, akryyliä, guassia, pastellia,
liisteriä ja paperin lisäksi teoksen pohjana voi olla kangas tai klapit, siis pilkotut puut. Tärkein on kuitenkin tunnelma. Teokset ovat ainoastaan maisemia, näkymiä, kuumaa, kylmää, sumuista, auringon kirkkautta, vettä, vuoria jne. Vain muutamalla värillä, muutamalla siveltimenvedolla on luotu tunnelma. Tarkemmin katsoen värejä on kyllä useita ja juuri läheisten
sävyjen runsaus saa aikaan tunnelman, jonka taiteilija on tavoittanut.
Anna-Maija Rissasen teoksia kannattaa tarkastella läheltä, erityisesti pieniä, sillä vasta silloin teoksen tunnelma ja aihe näyttäytyy koko kauneudessaan. Vasta silloin teokset avautuvat.

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi