Mustan kaikki värit


Mustan kaikki värit, tussimaalauksia (18.-30.10.2022) on Tapani Kajasteen uuden näyttelyn nimi ja toden totta kaikki työt ovat mustavalkoisia, toisin sanoen ne on maalattu kiinalaisittain tussilla.

Taiteilija opiskeli tussimaalausta Kiinassa kolmisenkymmentä vuotta sitten, ja tänäänkin hänellä on kiinalaisia opettajia. Tosin hän arvelee, ettei hänestä kuitenkaan tullut kiinalaista maalaria. Kun ajatellaan, että akvarelli syntyy väreistä, että värien hehku ja runsaus juuri tekevät akvarellin,
Tapani Kajasteen valinta on erikoinen. Ja silti. Taidokkaat, herkät ja oivaltavat kuvat herättävät muistoja.

Tapani Kajaste kertoo, että oppineet kiinalaiset taiteilijat asettivat omat kriteerinsä, joita hänkin on yrittänyt noudattaa. Siihen kuuluu ”oppineisuuden ilmapiiri, täsmällisyyden ja selkeyden kunnioitus, viileys, varautuneisuus ja luontevuus vailla ilmeistä pyrkimystä taidon osoittamiseen. Oppineet pyrkivät kaikkien sellaisten tekijöiden poistamiseen, jotka viehättäisivät, tekisivät vaikutuksen katsojaan ja synnyttäisivät ihailua.”

En silti osaa katsojana olla ihailematta tai pitäisikö sanoa ihastumatta pieniin harmaasieppoihin, joita tekisi mieli silittää tai ötököihin, jotka ovat saaneet nimet jäärä, kultakuoriainen, malluainen ja lehtokiitäjäinen. Historiaakin kuvataan, vanhoja merkkikenkiä, merkkipolkupyörä, ja ihan tottavanha suksen Voitto-side. Voitot itsekin olisin aikoinani 50-luvulla halunnut, mutta piti tyytyä paljon tylsempiin Rotanloukkuihin.
Teokset kuvaavat myös rakennettua menneisyyttä, hartaudella ja huolella.

Tapani Kajaste tarjoaa esittelyssään meille myös 800-luvulla eläneen mestarin Zhang Yan Yuanin viisauden: ”Kuvan huolellinen suunnittelu ennen maalaamaan ryhtymistä on maalaustaiteen väärin käsittämistä. Taiteilija joka on äkkiä saanut mielijohteen maalata kuva, ymmärtää taiteen
sisimmän merkityksen. Hänen kätensä eivät väsy ja hänen sydämensä ei jäädy. Selvittämättä itselleen, miksi maalaa, hän saavuttaa tarkoitusperänsä.”

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi