Mystinen luonto

Kuvan akvarelli Helena Kääriäinen

Mystinen luonto AKVART Galleriassa 30.5.-12.6.22

”Luonto itsessään on mystiikkaa täynnä”, toteaa näyttelyn kokoaja ja näyttelytaiteilijoiden opettaja taidemaalari Marja Mali. Marja Mali on arvostettu kuvataideopettaja, joka on opettanut useiden vuosien ajan mm. Harjavallan Akvarellikesässä. Näyttelyssä voidaan todeta, että opetus on myös tuottanut tulosta. Niin monipuolisesti, syvällisesti, innoittuneesti, herkästi… taiteilijat ovat aiheelleen antautuneet.

Mukana ovat Helena Ingvall, Soile Jäkälä, Anna-Liisa Järviaho, Annele Kare, Riitta Korhonen, Helena Kääriäinen, Riitta Lindström, Pirjo Mononen, Maaret Multamäki, Kaija Mäenpää, Sirpa Nykänen, Eeva Pajari, Sinikka Pietilä, Heidi Pihlatie, Hannele Rissanen, Eeva Sajaniemi, Sonja Suotamo, Päivi Taanila ja Liisa Winqvist.

Marja Mali jatkaa: ”Eläminen luonnon kanssa vuorovaikutussuhteessa on tärkeä osa hyvinvointia. Luonnossa voi kokea rauhaa, sen voimasta saada voimaa, siihen voi peilata omia tunteita. Valitettavasti ihminen myös käyttää luontoa hyväkseen huonoillakin tavoilla ja haavoittaa sitä. Luonto kuitenkin antaa anteeksi, selviytyy tavalla tai toisella, nuolee haavansa. Ihmisen tarve kokea itsensä osaksi jotakin suurempaa on löytänyt tapoja toteuttaa tätä tarvetta. Luonnon voimat: meren pauhu, ukkosen jyrinä, auringonnousu ovat kaikki aikojen kuluessa synnyttäneet jumalia. Luonnosta on etsitty ja löydetty paikkoja palvella näitä korkeampia olentoja: uhrikivet, pyhät puut, lähteet jne.”

Mystiikka näyttelee kokonaisuudessa suurta osaa, mystiset tummasävyiset kukat, lienevätkö lihansyöjäkukkia, puiden sokkeloiset, yllättävät oksistot, perhosten leikki tai eläimet. Katsoessa leijonaa silmiin saattaa tulla mieleen pohtia, mitä kaikkea se on nähnyt ja kokenut, millainen on sen filosofia.

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi