Kukkien tuoksua

Akvart gallerian uusi näyttely kutsuu viimein kesän. Kukkien tuoksua ja puiden huminaa (16.5.-29.5.22) on ESPOO ARTin näyttely, ja siihen osallistuu 15 taiteilijaa, Raija Dahlberg, Elmira Fedotova, Elina Jalkanen, Harri Kortelahti, Maritta Laitinen, Jan Lappalainen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Gunvor Lund, Sirkka Mokko, Aulikki Nukala, Marianne Palonen, Tarja Pietilä, Raila Vilpas ja Vuokko Yllö.

Tarja Pietilä

Espoo Art on taiteilijayhteisö, joka on perustettu v.1976. Yhdistykseen kuuluu öljy-, akryyli- ja akvarellimaalareita, graafikoita, valokuvaajia ja kuvanveistäjiä. Se toimii Träskändan kartanon mailla, ja siellä on myös työhuoneet 30 taiteilijalle sekä sali maalauskursseille. 

Alkukesän ihme, paisuvat hiirenkorvat muuntuvat vähitellen lehdiksi, kukkien nuput avautuvat, nurmikko on sinisenään scilloista, valkovuokoista, voikukista… Kukkien runsautta kuvaavat myös taiteilijoiden teokset, viisitoistakertaisin tavoin ja tekniikoin. 

Kerrotaan, että akvarellistilegenda, unkarilaissyntyinen Nandor Mikola kuvasi kukkatauluissaan tunteita, kokemuksia, koko traagista kohtaloaan Unkarin pakolaisena. Kukat kuvasivat monenlaisten tunteiden  kirjoa. Pohdin, ovatko näyttelyn kukkatyöt samoin erilaisten tunteiden ja kokemusten tulkkeja.

Pidän sitä mahdollisena. Teosten nimet eivät ehkä puhu suurista tunteista, mutta teokset itsessään ovat herkkiä, vahvoja, rajuja, jopa kantaaottavia. Päällimmäisenä on kuitenkin ilo, onnellinen kesän odotus.

Scillat, mustikat, krysanteemit, unikot, auringonkukat kukoistavat, tuoksuvat, tuovat mieleen muistoja, ovat seurana. Mutta mitä tunteita mahtaisi synnyttää saajassa kimppu  Takertuvia kukkia?   

Raija Dahlberg
Julkaistu
Kategoria(t): Blogi