Retrospektiv

AKVART gallerian uusi näyttely Retrospektiv (14.-27.3.2022) esittelee taidemaalari Anne Serner-Mannisen. Tämä porvoolaistaustainen kuvataiteilija on ammatiltaan muotisuunnittelija, joka on valmistunut Helsingin Taideteollisesta yliopistosta sekä Tukholman Beckmans Designhögskolasta. Muotisuunnittelijan kynän jälki näkyy myös herkissä maalauksissa.

Teokset on jaoteltu aihepiireittäin gallerian kolmeen huoneeseen. Yläkerran täyttävät naisten muotokuvat. Muotokuva-ajatus sai alkunsa näyttelijä Ingrid Söderblomin pyydettyä taiteilijaa maalaamaan muotokuvansa. Taiteilija halusi ilmaista näyttelijän ulkoisen olemuksen unohtamatta myöskään tämän esittämiä monia rooleja. Työskennellessä kehkeytyi ajatus jatkaa muotokuvien tekemistä enemmänkin. Näistä muotokuvista on nyt esillä näyttävä kokonaisuus AKVARTin yläkerrassa. Kasvojen persoonallisuus tuodaan esiin melko eleettömästi mutta osuvasti. Varsinkin omakuvien sarja on vaikuttava.

Alakerran ensimmäinen huone käsittää maisemamaalauksia, joista taiteilija toteaa, että ne myös dokumentoivat maailmaa sellaisena kuin se vielä on, siis ennen kuin ilmastonmuutos on ne tuhonnut. Taiteilija katsoo taiteen tehtäväksi muistuttaa meitä siitä uhasta, joka vääjäämättä kohdistuu ulkoiseen ympäristöömme.

Alakerran kolmas huone käsittää sisätilojen kuvauksia, näkymiä mm. nostalgisiin olohuoneisiin.

Kaikkiaan taiteilijan siveltimen jälki on hyvin herkkää. Hän käyttää puhtaita ja raikkaita värejä ja saa aikaan ilmavia kokonaisuuksia.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi