Yöllä satoi lunta

”Haistaako kettu lumen tuoksun? Pysähtyykö varis katselemaan lumihiutaleita? Uneksiiko karhu talviunilla kesästä?” Mm. tällaisia kysymyksiä pohtii taidemaalari Minna Pyykkö, joka ehkä paremminkin tunnetaan arvostettuna luontotoimittajana. Hän on niitä harvoja taidemaalareita, jotka kuvaavat taiteessaan eläimiä, eikä ainoastaan lemmikkikoiria tai -kissoja vaan kaikkia tuttuja kotimetsän asukkaita. Minna Pyykön töistä huokuu paitsi osaaminen ja tieto eläinten käyttäytymisestä myös rakkaus ja hellyys noita luomakuntamme pienimpiä kohtaan.

Minna Pyykkö viettää suuren osan ajastaan luonnossa ja hänen töistään aistii myös pohdintaa siitä, miten lähellä luonnon eläimet ovat tuntemuksiltaan ja ajatuksiltaan ihmisiä. Vaikka taiteilija kuvaa eläimensä ehdottomasti niiden oman luonteen mukaisina, katsojalle tulee myös ajatus, että hän näkee koko luomakunnassa syvän ja vahvan yhteyden niin tunteissa kuin olosuhteissakin.

Tutuksi tulevat kettujen suku ja mäyrien klaani. Monenlaiset pöllöt tuntuvat olevan erityisesti taiteilijan sydämessä, mutta yhtä tärkeä on rupikonna. Tulee tunne, että niin varpusilla, oravilla, töyhtötiaisilla kuin variksillakin on meille asiaa.

Itselleni tuli töitä katsoessa suorastaan puhdistunut olo.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi