Taivasalla 15.-28.11.2021

Mervi Leijala-Marttila: ’Kevätlumi’ (2011)

Kahdentoista taiteilijan Koloryhmä on 40 vuotta täyttänyt akvarellistiyhteisö. Nimensä se sai Käpykolosta, joka tunnetaan elokuvaohjaaja Mikko Niskasen vapaa-ajan asuntona. Siellä pidettiin Keski-Suomen läänin taidetoimikunnan järjestämä taideleiri, jonka opettajina toimivat taidemaalarit Ulla Rantanen ja Jaakko Sievänen. Nelikymmenvuotista toimintaansa Akvart galleriassa juhlistavassa Koloryhmän näyttelyssä ovat mukana Marjo Autio-Hiltunen, Hannu Castrén, Hannele Enervi-Niemelä, Erkki Hirvelä, Eila Hokkanen, Liisa Kovala, Mervi Leijala-Marttila, Ulla Partanen, Ulla Tulonen, Pirkko Tuokko ja Carl Wargh. Näyttely on retrospektiivinen, minkä vuoksi mukana ovat myös jo edesmenneet ryhmän jäsenet Erkki Hirvelä ja Carl Wargh.

Hannu Castrén maalaa Ohtakarilla. Kuvaaja: Ulla Tulonen

Kolohenkinen pienryhmä muotoutui edesmenneen jämsäläisen Reijo Reimanin innostamana. Se kokoontuu säännöllisesti ja on matkustanut ikuistamaan oman maan seudut mereltä järviseuduille ja etelän rannoilta pohjoisen tuntureille. Maalausmatkoja on tehty myös Venäjälle ja Viroon.

Korkeatasoinen näyttely esittää laajan katsauksen suomalaiseen maisemaan, neitseelliseen luontoon ja yhtä hyvin asuttuun kyläyhteisöön. Se tarjoaa myös laajan skaalan erilaisia akvarellitekniikoiden kokeiluita väri-ilottelusta harmaan monisävyiseen maailmaan.

Voidaan ehkä sanoa, että taiteilijat ovat käyneet läpi nelikymmenvuotisen koulutuksen, mikä todella näkyy näyttelyn tasokuudessa.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi