Pitkä, kuuma kesä

AKVART galleriassa palataan kesään Pitkä kuuma kesä -näyttelyn myötä. Mukana ovat Guy Hellström, Hanna Järvi, Riitta Kärkkäinen, Ann-Mari Lindqvist, Riitta Lindström, Leena Paasonen-de Campos, Kirsti Pesari, Sinikka Pietilä, Camilla Ramstedt, Hannele Rissanen, Tove Sandell, Liisa Sivén, Jukka Sulonen, Krisse Sulonen ja Toivo Tupin.

Sinikka Pietilän akvarelli

Kesän lämmin, suorastaan kuuma vaihe kesti yllättävän kauan ja moni taiteilija on halunnut kuvata nimenomaan kuumuutta. Metsäpalo, Kuuma kesäilta, Kuumaa, Maastopalo, Kuumuus, Hehkua, Kuuma kesäpäivä, Ei enää vettä. Teosten nimet tuovat mieleen kesän kuumat tunnelmat, eivätkä kuvat petä nimiään. Luonnollisesti kesään kuuluvat myös kuvat taivaasta ja merestä. Meri saattaa velloa hurjana tai siintää täysin levollisena ja rauhoittavana. Mukaan on päässyt muutama kesähyönteinen, ainakin kärpänen. Hyönteisilläkin tuntuu olevan kuuma. Ei veripisaraakaan, valittaa yksi, toista janottaa, yksi on läkähtymässä ja koppakuoriaisen panssari hiostaa. 

Hannele Rissanen: ’Ei enää vettä’

Aurinko ja meri tai kuu ja meri ovat luonnollisesti edustettuina, samoin Hangon satama ja Yyteri uimakoppeineen. Kukat kuuluvat kesään ja teoksissa on paljon myös kukkia, vaikka meri tuntuu voittavan tällä kertaa. Yhdessä työssä on kalakaverit, jotka onkivat laiturilla, ja toisessa rockprinsessa, mutta ihmisiä teoksissa näkyy varsin vähän.

Kuvat tuovat elävästi mieleen viime kesän. Ne tekevät mielen haikeaksi, kun muistaa, miten taivas, meri, kukat, linnut, perhoset toivat elämään lämpöä, iloa ja jännitystä. Syksyn pimeydessä ne tahtovat unohtua. Mutta palaahan kesä.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi