Ihminen ja luonto

Aulikki Nukala: ’Kirjailijapuiston auringossa’ (2020)

Ihminen ja luonto -näyttely (18. – 31.10.2021) esittelee Espoo Artin taiteilijoita, joista monet tosin kuuluvat myös AKVART galleriaosuuskuntaan. Mukana ovat Raija Dahlberg, Pirjo Hassinen, Hanna Jauhiainen, Anna-Liisa Järviaho, Harri Kortelahti, Taina Koskela, Helena Kääriäinen, Ingeborg Lawson, Riitta Lindström, Sirkka Mokko, Aulikki Nukala, Terttu Pakarinen, Marianne Palonen, Maija Pasanen, Sinikka Pietilä, Kirsti Uimonen ja Vuokko Yllö.

Aihe on varsin laaja, joten taiteilijoiden mielikuvitukselle on jäänyt runsaasti tilaa. Ilahduttavaa on se, että monet taiteilijat ovat antaneet painopisteen sanalle ihminen. Kiinnostavia kuvia ihmisistä on runsaasti, sillä akvarellinäyttelyissä luontoaiheet yleensä ovat voitolla.

Sen sijaan eläimet eivät ole innoittaneet tällä kertaa taiteilijoita. Vain yksi sinänsä hauska Sinikka Pietilän Kettu ja jänöt on päässyt mukaan edustamaan eläinkuntaa. Mutta ihmiset hyvin monin tavoin ovat läsnä, ehkä vain osana maisemaa kuten Aulikki Nukalan Kirjailijapuiston penkillä rentoutujat. 

Kiinnostavia ja monenlaisia henkilökuvia ovat luoneet Maija Pasanen, Terttu Pakarinen, Riitta Lindström, Sinikka Pietilä, Helena Kääriäinen ja Taina Koskela. Hanna Maarit Jauhiaisen kasvosarja on herkkä kokonaisuus, samoin Anna-Liisa Järviahon vaikuttavat uudenlaiset teokset.


Yleissävy on vihreä, sillä luonto on vihreää? Marianne Palonen tosin saa luonnon kukoistamaan varsin vaalein, suorastaan valkoisin värein. Kaiken kaikkiaan näyttely on hieno kokonaisuus, kunnianosoitus luonnolle, joka vielä iloksemme ja onneksemme on vihreä. 

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi