Pierrot ja vaihtuvat valot

Ulla Bomansonin näyttely Pierrot ja vaihtuvat valot (24.8. – 5.9.2021) esittelee sirkusmaailmaa, joka on innoittanut taiteilijoita kautta aikojen (samoin säveltäjiä ja kirjailijoita) Picassosta ja Alice Kairasta Tiiti Mendeliniin mm. Teema on kuitenkin modernisoitunut. Enää ei Pierrot itke kaipuutaan tavoittamattomaan Colombineen, vaan surun aihe on laajempi, koko maailma. Näyttely on Ulla Bomansonin näkökulma maailman tilaan.

Ulla Bomanson: ’Kaivattu’ (2021)

”Pierrot’n maailma on uskomattoman kaunis. Elämän kiertokulku, ilo ja suru yhdessä tuottavat kauneutta. Ne ovat tarinoita siitä, miten vaelletaan elämän näyttämöllä.” Näin taiteilija itse kuvaa näyttelyään.

Teokset ovat suhteellisen pienikokoisia, esittäviä. Henkilöt, tyylitellyt kasvokuvat hallitsevat varsinkin yläkerran tilaa. Alakerran viimeisessä huoneessa huomio kiinnittyy sarjaan, jossa keskeinen on korkea ja kapea vuori; sen ympärillä lentää lintu, kyyhkynen. Taiteilija kertoo, että se on rauhan vuori, jonka taiteilija soisi kasvavan yhä korkeammaksi.

Harmonisen näyttelyn värimaailma on sinisävyinen. Vahvaa ultramariinia korostaa kirkas viridianin vihreä. Näyttely on virkistävä poikkeus siinä mielessä, että siinä ei korostu akvarellinomaisuus, sen lukemattomat vaihtoehdot, vaan aihe, tarina. 

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi