Monimuotoinen akvarelli

Akvarelli on taideteos, jossa pigmentit on siirretty paperille veden avulla. Avainsana on vesi, sillä vesielementin oikkujen mukaan työ muotoutuu. Taiteilijan tulee siis ennen kaikkea oppia veden luonne, sen suhde paperiin ja väriin.

Sitten kaikki on vapaata, ja useimmat taiteilijat muokkaavat näistä elementeistä oman tekniikkansa, jonka avulla juuri hän parhaiten kuvaa aiheitaan. Useimmat taiteilijat kastelevat paperin, ehkä useaankin kertaan ja maalaavat sitten eri kuivuusasteisiin ehtineelle paperille märällä tai kuivalla. Monet ovat sitä mieltä, että akvarelli pitää tehdä nopeasti ennen kuin vesi kuivuu, mutta monet myös maalaavat kuivuneelle pinnalle useita kerroksia väriä saadakseen sen riittävän vahvaksi tai tehdäkseen useilla läpikuultavilla kerroksilla uusia värejä ja sävyjä, luodakseen utuisia tunnelmia.

Moni taiteilija piirtää kuvan tussilla tai lyijykynällä valmiiksi ja käyttää väriä säästeliäästi tai unohtaa muodot kokonaan ja antaa vain väripintojen puhua. Valkoinen paperi tehostaa työtä. Voi käyttää keinuttelutekniikoita, tehdä monotypioita, käyttää maskia tai suolaa, roiskia tai piirrellä mikroskooppisella siveltimellä pikkiriikkisiä kuvioita. Kaikenlaiset siveltimet, tikut tai vaikka vanhat puuvillasukat ovat sallittuja. Akvarelli venyy mihin tahansa, ja vain taiteilijan mielikuvitus on sen raja.

Ikivanhasta akvarellista on tullut mitä ajankohtaisinta taidetta. Se on alkanut kutitella nykytaiteen kainaloita ja osoittaa itsenäisen ilmaisuvoimansa myös käsitetaiteessa.

Tuula Palmunen-Saari

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi